經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

藥明記招 玩轉「經典口號」

【明報專訊】近年不少大人物都鍾意用一句口號或者短句表達自己嘅「宏願」,前特首梁振英2012年參選時講過會用「一張凳、一本簿、一支筆」嚟記下民情,咁最後到底寫咗多少民情,小琴就不得而知啦;又例如阿里巴巴2000年成立初期,一眾創辦人就誓要「讓天下沒有難做的生意」。

呢兩句說話竟然在2018年一齊出現喺藥明康德(2359)嘅招股記者會。藥明康德聲稱公司願景係實現「天下沒有難做的藥、難治的病」,似乎同阿里巴巴嘅出發點如出一轍;而紀念品嘅封面就寫住一句「只要有一枝(支)筆、一張紙、一張信用卡,任何人都可以實現新藥研發的夢想」,好似同當初CY話要走入群眾又有啲相似。小琴才疏學淺,信用卡同紙筆明明可以做到好多其他嘢,點解會係研發新藥呢?

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕阿里巴巴 梁振英 小琴密語

上 / 下一篇新聞