經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

「謎網」系列公司又改名

【明報專訊】近年「股壇長毛」David Webb頻頻狙擊有問題嘅細價股,推出幾個「謎網」系列。而被bookmark為同華融有關嘅26隻股份之一「中國軟實力(0139)」,就公布要改名做「中達集團」,英文由「China Soft Power Technology」,改做「Central Wealth」,話要反映番業務現况同未來發展方向。

君陽太陽能一改再改

其實近年唔少「謎網」股都想借改名洗底,博香港人記憶短暫,當你三朝唔埋就改一次名,好似隻權威金融(0397)咁由前前世叫君陽太陽能,之後改做君陽金融,再變做權威金融,金魚缸幾千個冧把,要記得你真係好難嘅。

不過,呢類易名就好似整容一樣,自欺欺人。即係一個內心發黑嘅蘋果,外表幾靚都無用,咬落去自然知中伏,總之見到細價股,投資者就小心為上啦。

[小琴密語]

相關字詞﹕君陽金融 權威金融 華融 中達集團 謎網股 股壇長毛 david webb 小琴密語

上 / 下一篇新聞