經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

被指用戶得4億 支付寶:已超9億

【明報專訊】前排全球市場調研公司Merchant Machine發表報告稱,全世界主要移動支付平台的用戶數量上,微信支付以6億用戶雄踞榜首,支付寶以4億用戶緊隨其後,PayPal以2.1億用戶排第三,蘋果嘅Apple Pay則擁有8700萬用戶,位列第四。

排名遜微信支付 叫調研公司「醒醒」

不過,呢份報告結果令唔少內地網民不解,畢竟支付寶推出時間比微信支付早,冇理由用戶數差咁遠。噚日下午,支付寶喺官方微博就霸氣回應,話支付寶用戶早喺2016年就達到4.5億,現時都就快2019年,用戶數直頭超過9億,仲叫呢間調研公司「醒醒」啦。

隨後支付寶母公司螞蟻金服再公布詳細內容,話超過9億用戶當中,70%嘅內地活躍用戶使用3項及以上支付寶服務,而且用戶從2016年嘅4.5億跨越到2018年嘅9億,意味兩年內增長超過1倍。

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕paypal apple pay 用戶數 微信支付 支付寶

上 / 下一篇新聞