​​

港聞

港聞二

【Emily】方力申鬧泳總 張欣宇#楊潤雄:小圈子令人窒息

【明報專訊】前游泳港隊代表方力申開辦嘅泳會旗下學生,因泳會級別而不能參加錦標賽,公開咆哮不滿,方力申仲話多次聯絡泳總不獲回應。香港新方向議員張欣宇(Gary)噚日喺facebook分享事件話,「是可忍,孰不可忍…呢種小圈子固化藩籬真係令人感到窒息,楊局長,是時候改變了」,Gary仲標籤埋身在四川嘅文體旅局長楊潤雄𠻹。文體旅局發言人回覆Emily話,已向港協暨奧委會表達對事件嘅關注。

文體旅局:已向港協表達關注

新民黨立法會議員何敬康(Adrian)噚日就去信泳總會長王敏超要求解釋,有否開會討論事件、泳手受所屬泳會級別限制參賽資格嘅原因等,其後Adrian喺facebook表示,王敏超答應短期內召開會議,與佢、方力申一齊商討解決辦法。

Adrian亦去信立法會民政及文化體育事務委員會,要求討論檢視泳總管理下,泳手嘅比賽資格及選拔制度,並要求泳總同文體旅局等部門派代表出席。文體旅局發言人回覆Emily話,已向港協暨奧委會表達對事件嘅關注,局方就事件會同該會保持溝通,又話明白唔同體育總會就其舉辦嘅賽事有不同資格及規則,局方認為有關制度應定期檢討,確保公平。

上 / 下一篇新聞