港聞

港聞二

【Emily】的士小巴會「鷹派」卸任? 新理事長:冇所謂溫和派同激進派

【明報專訊】近年每逢同的士有關嘅議題,不時都會見到香港的士小巴商總會代表周國強出嚟發表意見,唔少言論都令公眾印象深刻。商會今個月換屆,已連任兩屆理事長嘅周國強按規定要卸任,新一屆理事會名單近日出爐,Emily發現唔少前朝理事都重返理事會,理事長一職由喺千禧年代做過理事長嘅陳洲擔任。

之前有傳媒報道新任理事會屬「溫和派」,作風同被視為「鷹派」嘅周國強唔同。陳洲噚日就同Emily講,商總會冇所謂嘅溫和派同激進派兩派,大家會繼續竭力為的士業界爭取應得利益,新一屆理事今個月1號正式上任,之後會慢慢同大家認識。

卸任自動成會長 周國強新職待更新

的士小巴商總會內部規定,卸任理事長會自動成為會長,不過Emily噚日上佢個網頁,見到理事長名單已更新,唯獨會長一列見唔到周國強嘅名。陳洲對此亦向Emily澄清,只係未趕及更新資料,希望大家畀少少時間更新。周國強就同Emily講無所謂,又預告將來自己會有新方向,繼續喺唔同崗位為的士業發聲,又話喺咩新崗位咩位置都唔重要,最緊要幫到的士業改革。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞