港聞

港聞二

【Emily】初做AO被評「不擅社交」 葉劉勉青年「最重要贏自己」

【明報專訊】現年72歲嘅行政會議召集人兼新民黨主席葉劉淑儀喺政壇上嘅「辛辣」形象深入民心,但其實佢同今日年輕人一樣,喺職涯當中都兜過路,做過同政壇無關嘅英文教師,做AO時更唔小心得罪過上司,仲換嚟「socially awkward(不擅社交)」嘅負評。

葉太最近接受新閱會網上閱讀平台「點讀」訪問,佢話1972年喺港大英文系畢業後,趁住英國碩士班取錄嘅空檔,喺當時嘅英文中學新法書院教咗一年英文。佢話自己鍾意用紅筆逐篇文批改,唔少學生仲因為咁公開試攞到好成績,多年後選舉拉票時,有舊生行埋去叫佢一聲「Miss」。佢感慨咁話:「原來教得好,是會被學生記着的。」

葉太喺訪問中仲話,自己啱啱做AO時,因為性格直率而得罪過上司,仲被評為「socially awkward」,佢於是虛心向師姐請教,對方提議佢爭取擔任政務官協會嘅社交秘書,要不斷搞活動邀約上司遊船河、去飯局等。葉太鼓勵讀者話:「我希望年輕人記住,其實最重要是贏自己,the enemy within (敵人就是自己),每個人都要克服自己的短處。」

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞