港聞

港聞二

【Emily】黃傑龍宣布執4舖 秒增逾2000「越南」嬲嬲

【明報專訊】叙福樓集團主席兼行政總裁黃傑龍早前引入嘅漢堡扒專門店「挽肉と米」大受歡迎,但餐飲零售近期整體市况仍唔太理想。黃傑龍前日喺facebook預告,旗下其他品牌下個月會關閉4間分店,仲講笑話「無返三幾間執吓笠都好難同餐飲零售嘅行家做自己人」。帖文出街後,唔少網民畀表情回應,不過黃傑龍就發現帖文「幾分鐘」突然多咗2800個「嬲嬲」,大部分都係越南名帳戶,打趣話「原來Facebook可以gum(咁)玩」。

黃傑龍前日喺帖文透露,管理層報告決定下月15日關閉奧海城嘅牛角同牛涮鍋MMC,同月31日關閉淘大嘅永華日常及牛角次男坊。黃傑龍話,成日聽到「光榮結業」呢個詞語,其實執笠並不光榮但不一定可恥,最緊要係負責任咁執,即係唔好欠伙計錢、唔好欠貨客錢,如果可以唔欠業主錢就更加好啦。佢又提醒同行量力而為,「切勿過分死頂輸身家,真係執笠都要負責任,經營環境改善先開返16間」。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞