港聞

港聞二

【Emily】躋五十大宜居城市 香港急升11位 經濟學人智庫:國安法助政治穩定 亦付沉重代價

【明報專訊】經濟學人智庫(EIU)噚日公布2024年《全球宜居城市指數》,香港排名由上年第61位急升至第50位,喺173個上榜城市中升幅最大;得分係90.2分,比起上年高咗2.1分,不過仲未重回2019年之前嘅水平。EIU話,《港區國安法》同今年稍早推行嘅其他法例,有助香港恢復政治穩定,而大規模示威影響社會秩序嘅風險亦大幅下降,不過呢啲變化同時反映香港喺公民社會發展方面所付出嘅沉重代價,另外歷年來醫療設施方面嘅得分亦持續改善。

EIU按五大範疇共30多個定量指標,為每個城市就相對生活舒適度評級。今年由奧地利維也納蟬聯全球最宜居城市,喺「穩定性」、「醫療保健」、「教育」、「基礎設施」4個範疇都拎滿分。丹麥哥本哈根繼續排第2,瑞士蘇黎世升上第3,澳洲墨爾本就跌一名排第4、加拿大卡加利就排第5。亞洲方面,以日本大阪排名最高、排第9,東京排第14,新加坡排第26。內地19個上榜城市中,以北京最高,排第81位。

上 / 下一篇新聞