港聞

港聞二

【Emily】中大校刊訪8校友 盼展「最美風景是人」 金耀基憶「香港女兒」 丘成桐「失文憑」獲友誼

【明報專訊】 中文大學最近出版新一期校刊,收錄咗8名唔同年代嘅中大人專訪,包括前校長金耀基及數學家丘成桐等名人校友,由眾人口中勾勒出中大經歷一甲子嘅變遷,亦希望展現出「中大最美的風景是人」。

訪問提及唔少學術界名人,包括1970年加入中大任社會學教師、曾任大學校長嘅社會學家金耀基。金耀基憶述2002年接任校長,兩年任期,佢形容係「任重道不遠」。上任無耐SARS來襲,多名中大人喺醫院因抗疫染病,其間自動請纓上前線救人嘅謝婉雯醫生不幸離世,金耀基喺悼念會上形容謝係「香港的女兒」,金嘅悼辭隨後被廣泛引用;SARS後經濟蕭條,大學財政被削資5000萬美元,金因而重整學系,惹來部分中大人不滿,但佢為幫助中大渡過難關,自問無愧於心。

畢業於1969年嘅數學家丘成桐就喺校刊透露,自己仍未取得大學學位,就已獲美國柏克萊取錄深造,並獲獎學金,「結果(大學)畢業禮時,我無法畢業,畢業典禮亦無法參加。(時任崇基學院院長)容啟東決定在書院畢業禮向我頒授文憑,所以我有崇基文憑而沒有大學文憑」。丘成桐話唔在意一紙證書,喺中大收穫更多係人情味同友誼。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞