港聞

港聞二

【Emily】首5月非內地旅客升93.5% 跑贏內地客

【明報專訊】旅發局噚日公布訪港旅客最新數字,上個月(5月)初步約有340萬人次旅客訪港,按年升咗20%,頭5個月嘅訪港旅客就有約1800萬人次,按年多咗78%(舊年2月頭香港同內地先至全面恢復通關)。旅客來源地方面,頭5個月嘅訪港旅客當中有近1400萬人次來自內地,佔整體超過75%,非內地旅客就約有420萬人次,佔23%左右,但計升幅,非內地旅客就較大,按年升93.5%,內地旅客就升73.5%。

旅發局數據亦顯示,喺非內地旅客當中,不論短途、長途,抑或新市場嘅旅客,同樣錄得升幅,其中來自新市場嘅旅客升幅最多,頭5個月約有26萬人次,按年多咗成175%,單睇5月份就有超過6.2萬人次,按年升近117%。至於政府希望增加嘅長途客就升幅最少,頭5個月約有119萬人次,按年升107.8%,當中5月份約有20萬人次,按年增加42%。

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞