港聞

港聞二

【Emily】陳朗昇不角逐連任記協主席 稱「無奈要下船」 盼有志同業挺身而出

【明報專訊】香港記者協會下個月底舉行會員大會,改選新一屆執委會,擔任咗3屆主席嘅陳朗昇原本打算爭取連任,但噚日佢喺社交平台宣布,唔會再角逐連任主席。佢解釋,有呢個決定係聽取唔同意見同分析後,認為續任主席會「非常艱難」,「看來不是對記協最佳的選擇」,又提到「陳朗昇」加上「記協」所帶來嘅攻擊、注視,睇嚟遠比兩者分開為多。

根據記協會章,主席最多可做4屆,陳朗昇話原定會爭取連任多一屆,但最終決定唔再角逐連任。佢形容呢個決定係「無奈地要下船」,亦好難好似前輩咁為記協準備一個未來掌舵人。最後佢寄語同業,香港需要新聞自由同專業,而記協為呢個目標奮鬥咗超過半世紀,希望有志嘅同業認清時局後可以挺身而出。

陳朗昇提到,記協喺2021年12月29日後備受壓力,時任執委會每日評估形勢、方向,分分秒秒為記協前途作唔同思考、決定;嚟到今日,記協繼續喺風眼之中,「雖獨力難支,但可幸是還有熱心同業繼續服務於執委會,令我們在滔天巨浪中,縱然顛簸,仍能緩進」。

翻查資料,警方國安處喺2021年12月29日拘捕「立場新聞」7名員工,時任「立場」副採訪主任嘅陳朗昇亦被帶走協助調查。

上 / 下一篇新聞