港聞

港聞二

為「炸最多狗」曾倡朗豪坊放置 「唔理其他人」

【明報專訊】「屠龍小隊」隊長黃振強昨稱,自從同謀吳智鴻跟他討論利用20公斤炸彈殺警,他一直物色放炸彈位置並提出建議。黃曾表示旺角朗豪坊是最佳位置,引起隊員關注爆炸容易牽連無辜,黃稱不理他人、要「炸最多狗(警察)」。當計劃敲定在灣仔行動,屠龍小隊只負責「引戰」,有隊員擔心「打近身」會遭槍和炸彈波及,還可能被誤會是屠龍小隊開槍和放炸彈。

控方昨於庭上播放語音信息,黃振強說「出咗旺角一轉」物色到朗豪坊「有個位最靚仔」,因警方清場應會途經;被告張俊富稱認同警方會經過該處,但附近許多高樓大廈,「好容易爆到啲唔X關事嘅人」;黃回覆「我哋嘅目標炸到狗咋嘛!炸到最X多嘅狗,我唔X理其他人」;張答「咁講都得,搵人睇下」。

隊員憂被誤認黑手 波及無辜

據黃供稱,其後吳智鴻決定在灣仔軒尼詩道執行計劃,屆時由屠龍小隊在特定地方「引戰」,吳的團隊見狀會開槍和引爆炸彈,黃形容雙方「各自做各自嘅嘢」,他對吳的行動細節不完全知情。行動前兩日,屠龍小隊在信息群組講及,隊員吸引警察到場發射催淚彈或子彈後即可撤退,被告嚴文謙表示「啲人應該當係我哋放」。黃說,嚴擔心若依照上述部署行事,外界會誤當成是屠龍小隊開槍和放炸彈。

計劃前夕,有隊員問「引戰都要避彈?」黃振強表示必會帶避彈裝備;嚴文謙問「full gear嘅話聽日會唔會打近身?」另一隊員回答「咁咪你都中埋」。黃昨日解釋,隊員擔憂如果全副武裝「打近身」,可能被吳一方的槍和炸彈傷及。

(反修例風暴)

上 / 下一篇新聞