港聞

港聞二

【Emily】「玩完論」後赴京論壇 羅奇話被「勸止」談港問題

【明報專訊】因「香港玩完論」引起建制派批評嘅摩根士丹利前首席經濟學家羅奇(Stephen Roach),早前連續24年獲邀出席喺北京舉行嘅中國發展高層論壇。羅奇返到美國接受自由亞洲電台訪問時透露,曾希望喺論壇發言中表達對香港未來擔憂,但「他們要求我不要在中國發展論壇上談論這個問題」,最後被勸止。佢形容,主辦單位講明唔想公開聽到尖銳問題,只希望着眼「對中國有建設性的看法」。

訪問引述羅奇批評其他香港與會學界同商界人士,無如實向北京反映香港情况。佢話,論壇期間與相識多年嘅港交所主席史美倫討論,引述對方同意佢中美衝突會影響香港貿易,但史美倫唔認同23條影響香港自治權。

被問及會唔會擔心23條後再嚟唔到香港,羅奇喺訪問中沉默一陣之後話,自己會繼續寫文、演講、接受傳媒訪問等,形容引發辯論比個人壓力重要。羅奇話,自己20多年前首次參與論壇時,時任總理朱鎔基就係想聽佢哋公開辯論,會呼籲北京同特區政府都咁做。佢不點名反駁建制派話,如果建設性嘅批評都令政客商界唔舒服,對方先應自己反省(look at themselves)。

相關字詞﹕基本法23條 自由亞洲電台 中國發展高層論壇 羅奇

上 / 下一篇新聞