港聞

港聞二

【Emily】垃圾徵費在即 議會新慣例惹質疑 議員互送禮 包裝多被指浪費

【明報專訊】農曆新年期間親朋戚友會互相送禮,一眾立法會議員亦然,唔少過年前互相向對方嘅議辦送賀禮。議員送出嘅禮品相當多元化,除咗較普遍嘅年糕、賀年小食,亦有人送金龍擺設、瓷製茶杯等。有議會中人私下同Emily慨嘆,垃圾徵費將實施,議員嘅禮品唔少都用咗大量包裝,造成浪費,部分禮物亦唔多實用,都唔知點樣處理先好。

據Emily了解,各議員今年互相送贈嘅禮物款式多元,有議員送出南棗核桃糕、手切臘腸、爆谷、腰果食品,亦有人比較傳統,例如選委界何君堯就送年糕。另一邊廂有議員別出心裁,其中選委界林筱魯送出一件金龍擺設連利市封,民建聯郭玲麗就送上瓷製嘅茶杯。

議員趁農曆新年互表心意,係客氣友好表現,以Emily所知都係新一屆立法會「愛國者治港」之下嘅新慣例,有議會中人私下就話,垃圾徵費推行在即,議員可推廣環保,減省非必要包裝,又認為部分禮物唔係好實用,希望大家避免造成浪費咁話。

相關字詞﹕立法會議員 愛國者治港 賀年禮盒 垃圾徵費

上 / 下一篇新聞