港聞

港聞二

【Emily】美斯缺陣 有份嗌回水 曾俊華提兩觀點

【明報專訊】球王美斯訪港不上陣,演變成「回水」風波甚至國際關注,2月4日有入大球場觀賽嘅前財政司長曾俊華喺一周後出帖評論事件,話佢同在場絕大部分美斯擁躉一樣覺得非常失望,並講咗兩個值得思考嘅觀點,第一,本來係大家支持嘅盛事,最後喺噓聲下收場,仲要演變成國際事件,「好事變壞事,點解好似近年屢見不鮮呢?」第二,佢話如果郁吓就將事件提升至政治層面,「咁就無可避免,一定會影響到香港喺國際間嘅名聲啦」。

曾俊華話,當日佢同老友、前特首曾蔭權夫婦一齊捧場,話曾蔭權都好鍾意睇波,當日佢都睇得好投入。曾俊華又話發現周圍好多講普通話嘅人,相信佢哋好多都係特別從內地來港,想一睹美斯風采。美斯無落場,全程仲一言不發,大家都好谷氣,佢話到完場前10分鐘美斯仲係著住件外套同佢哋一齊睇波,現場大家都大叫「回水!」,曾俊華都有叫埋一份。

曾俊華話,主辦方決定退番一半票價畀大家,至少會令失望嘅球迷冇咁谷氣,但佢話冇得睇美斯落場獻技,呢個遺憾就無法彌補。佢臨尾落TAG寄語「

好事可唔可以唔好變壞事」。

相關字詞﹕曾蔭權 曾俊華 國際邁阿密 美斯

上 / 下一篇新聞