港聞

港聞二

【Emily】美斯落場精神 梁熙:點解要唔開心? 如再來港 田北辰倡先押起戲金

【明報專訊】球王美斯喺日本友賽表現生猛,唔少人話唔開心。立法會選委界別議員梁毓偉於開波前已喺網上做民調,問大家見到美斯落場嘅心情係「嬲爆」、「唔開心唔舒服」、「 好失望」,定係「都希望佢健康」。不過,民建聯梁熙反問「點解要唔開心?」,佢認為大家唔使妄自菲薄,話大家要「正能量」、心態要好。梁熙喺開賽前又話,其實大年初四賀歲盃都有一眾前球星訪港,但估計唔少球迷都怕怕,慨嘆破壞容易、建設難,香港「盛事之都」之名就係咁受破壞。

美斯喺香港no show,喺日本就出席記者會解釋因為「唔舒服」無喺港賽落場,仲話期望有機會再來港比賽。實政圓桌立法會議員田北辰就話,如果美斯再嚟,「我哋當然歡迎」,但為咗唔想做第二次水魚畀人劏,建議門票戲金先押起,如果美斯真係最少踢45分鐘就找數,否則「回水」畀觀眾。對於美斯噚晚喺日本表現神勇,田二少話「吹你唔脹」,認為可能連美斯嘅隊醫都會覺得係「神蹟」。

倘市民求助 麥美娟信區議員會助討公道

民政及青年事務局長麥美娟噚日朝出席林村許願樹活動時,冷不防有記者問佢,就美斯事件,區議員或關愛隊有冇收到求助?如收到會點幫手?麥美娟概括咁話,區議員職能包括接受市民投訴同轉介,相信區議員會好似處理其他求助個案一樣,「會協助市民處理相關的程序和希望能夠為市民討回公道」。

相關字詞﹕美斯不出場 美斯

上 / 下一篇新聞