港聞

港聞二

【Emily】陳七抽美斯水 話賀歲盃「肯定落場」

【明報專訊】球迷前日以「回水」聲送別球星美斯,美斯唔落場事件觸發政府、主辦單位「射波」嘅討論,唔少人就借題發揮,其中人稱「陳七」嘅球員陳肇麒,就喺社交媒體宣傳大年初四(13日)喺大球場舉行嘅賀歲盃2024足球賽,仲同網民表明「年初四黎(嚟)睇啦,我肯定落場!」有網民留言問佢,如果佢屆時唔落場係咪會「回水」先,陳七就保證會踢,仲話「我落場,你俾多五舊(嚿)水」。

睇番售票網站Klook簡介賀歲盃,講到賽事係「世界級的足球盛事」,仲話有巴西神鋒「李三腳」李華度、意大利「金童」迪比亞路及4屆西甲神射手大衛韋拿等共16名世界級球星「來港與港人歡度新歲」,但簡介無講明佢哋落場安排。至於對賽嘅香港明星隊隊員,唔少都係大家熟悉嘅現役或退役球員,除咗有陳七,仲有山度士、李健和等,門將有喺周日上場嘅葉鴻輝。

碧咸同偉仔對話被惡搞

國際邁阿密訪港事件成為城中熱話,唔少當日畫面被人惡搞,有人將球隊班主碧咸同影星梁朝偉對話片段二次創作,配上創作對白,話碧咸同梁朝偉講佢已經改行搞生意,偉仔話佢都有套戲講做生意,係講點樣呃人嘅;片中碧咸就回話,好想睇呢套戲,因為佢都想學……演技。另有網民將碧咸喺歌手鄧紫棋波衫背面嘅簽名圖惡搞,將簽名改成「香港 水魚之都」字句。英文教學機構EF就教英文,話「Messy」解作混亂的,造句可以係「What a messy day!」。

相關字詞﹕賀歲盃 陳肇麒 碧咸 國際邁阿密 美斯

上 / 下一篇新聞