港聞

港聞二

陳沛敏:黎重民主 佔中後國際名氣增 指「喺社運企前咗」 2014年起娛樂版漸減

【明報專訊】壹傳媒創辦人黎智英及《蘋果日報》被控串謀勾結外國勢力案昨日進入第22天審訊。前《蘋果》社長張劍虹完成12天作供(見另稿),前副社長陳沛敏昨午開始作供,稱自己1996年加入《蘋果》,由高級記者一路晉升至副社長,形容黎智英「有好鮮明嘅價值取向」,支持香港民主發展,同時着重娛樂新聞;並稱黎2014年親身參與佔中,「喺社會運動嗰度企得前咗」,在國際上亦「出咗名」,同時《蘋果》每天報道佔中,開始減少娛樂新聞篇幅。

控方昨午傳召陳沛敏以「從犯證人」身分作供,由律政司助理刑事檢控專員張卓勤負責提問。陳沛敏供稱,她在大學主修工商管理,畢業後曾在《資本雜誌》及《星島日報》工作,1996年12月加入《蘋果》任高級記者,當時《蘋果》創刊約一年半。陳2015年晉升總編輯,2016年因確診癌症第三期休假7個月,由於身體轉差及擔心癌症復發,她向張劍虹提出不能承擔總編輯工作,獲安排任職壓力較輕的副社長,另毋須晚間工作。

「黎重視人權、涉公益大新聞」

陳沛敏在控方詢問下描述,入職時「創辦人(即黎智英)佢有一個好鮮明嘅價值取向,佢會支持香港發展民主政制,同埋佢係尊重自由人權呢啲價值」,同時黎亦着重娛樂新聞及新聞的「娛樂性」,希望吸引更多讀者,也重視「揭發一啲醜聞」、牽涉公眾利益的大新聞,例如高級官員「偷步買車」事件。

陳續稱,黎不時會在公司出現,但她還是高級記者時鮮有機會與他交談,至2014年任職副總編輯,才有更多機會接觸黎,例如黎不定時召開會議,講述經營理念,他有一段時間「覺得紙媒開始沒落」,要求下屬「諗啲新聞嘅畫面、咩畫動畫呀」。2014年爆發佔中,由於黎有親身參與,經常在金鐘現場出現,「本身都成為一個新聞」,故同事會在會上主動問黎佔中情况,同事之間亦「會覺得佢喺個社會運動嗰度企得前咗」。控方此時問黎2014年在國際間是否有知名度,陳供稱「我估無咁多國際上嘅人識佢」,2014年後黎在國際上「應該相對係出咗名嘅」。

主力報紙 羅偉光管網上「互不從屬」

至於《蘋果》編採方向,陳供稱《蘋果》佔中報道多,「肯定唔止一日」,幾個月間每天均有報道。控方亦問及佔中後《蘋果》娛樂新聞的篇幅有否改變,陳憶述娛樂版面減少,報道「應該係少咗」,雖然娛樂版並非其管理範圍,「不過我嘅認知係少咗聽到佢哋有新聞出」。

陳的證供亦觸及報章的版面分配。陳解釋自她入職以來,《蘋果》「A疊」新聞以港聞為主,國際和中國新聞一般在較後的頁數,除非當天有重大的國際或中國新聞。她作為副社長主要管轄報紙,總編輯羅偉光則主要負責網上新聞,兩人互不從屬,各自向張劍虹匯報。審訊下周一續。

【案件編號:HCCC 51/22】

明報記者

(黎智英案)

相關字詞﹕陳沛敏 串謀發布煽動刊物罪 串謀勾結外國或者境外勢力危害國家安全罪 蘋果日報 黎智英案 港區國安法

上 / 下一篇新聞