港聞

港聞二

【Emily】fb上載羅庭輝「上水貨舖」爆谷相 張欣宇:今日香港創品牌唔易

【明報專訊】曾出戰2019年區議會選舉嘅羅庭輝,佢創立嘅「上水貨舖」噚日收到食環署通知,取消佢哋參與年宵嘅資格,立法會議員張欣宇(Gary)噚日喺facebook就上載咗上水貨舖出品嘅爆谷相片(圖),提到今日嘅香港利益固化,要創立屬於自己嘅品牌並唔容易,而佢有時聽到小商家面對種種困難甚至不公,都會暗自神傷。

港大畢業嘅Gary仲引用中大前校長沈祖堯喺2014年畢業禮嘅致辭,「我希望你們能高尚地生活。務必莊敬自強,公平待人,不可欺侮弱勢之人,也不可做損及他人之事」。

Gary仲點名本地氈酒品牌「白蘭樹下」、「本土養殖」嘅香港海魚,「仲有堅守『莊敬自強』理念營商嘅上水爆谷」等,話每個新興品牌背後除咗一份香港情懷,各自產品亦更有質素、有新意,可以成為大牌子之外嘅信心之選。

相關字詞﹕食環署 年宵市場 張欣宇 上水貨舖 羅庭輝

上 / 下一篇新聞