港聞

港聞二

【Emily】在囚兩年 黃之鋒引Dear Jane歌詞「我未垮掉」

【明報專訊】前香港眾志秘書長黃之鋒噚日啱啱好在囚兩年,佢嘅facebook專頁噚日出帖文,提及在囚730日以來嘅變化,仲手寫歌星Dear Jane《脫骹的華爾茲》歌詞「我共宇宙說好了 有場舞還未發表 必須公告世間 我未有垮掉」。之鋒形容,在囚期間睇住外間翻天覆地嘅變化,捉摸坊間情緒面貌、理解民情氛圍猶如瞎子摸象,但佢仍希望可以捉緊民間社會嘅脈搏,話有呢個想法係因為唔想脫節,更在乎於覺得公眾認識嘅面孔𠵱家更難看見彼此,需要想方設法拉近同大眾嘅距離。

之鋒仲以「半杯水」嘅哲學,認為𠵱家水杯只剩一刻度嘅水量,由一斟到二看似乏味嘅低潮,但同時開拓嘅空間有倍數增長,勸勉大家唔好只着眼香港種種「呎退」,忽略每個逆水行舟、力求「寸進」嘅人。

羅冠聰完成韌帶手術

另外,流亡海外嘅立法會前議員羅冠聰亦喺facebook透露,左腳十字韌帶撕裂同半月板受傷已4個月,終於做咗手術。佢話手術後身體恢復大半知覺,傷口隨之刺痛,先開始有啲慌,當時連抬腿、落牀都要用九牛二虎之力。佢又話,知道過程嘅痛楚係必經,但無助感係唔能夠用理性解說,係難以言喻嘅刺痛。

上 / 下一篇新聞