港聞

港聞二

【Emily】口罩公司CEO籲盡早撤口罩令 「口罩錢可唔賺,香港未來不可不理」

【明報專訊】新冠疫情兩年多,社會近日就防疫措施鬆綁熱議。其中一間本地口罩公司「acc+」,其行政總裁何啟賢噚日發表聲明,呼籲政府盡早取消口罩令同放寬入境檢疫安排,形容「口罩錢我哋可以唔賺,但香港嘅未來我哋唔可以唔理」。佢話公司喺疫情初物資短缺期間,推出首款台灣製嘅「零號」口罩,寓意疫情早日清零,但𠵱家清零無望,染疫人數時起時落,普羅大眾疲憊不堪,經濟受創,反問政府點解唔亡羊補牢,嘗試同新冠病毒共存,為市民謀求更大福祉。

促嘗試與病毒共存 為民謀福祉

公司透露由前年出售口罩至今,每月賣出超過10萬件產品,而口罩佔防疫用品約八成生意。何啟賢話,現時整體消費市場氣氛好差,認為宏觀吸引多方資金先至係眼前值得要做嘅事,公司日後會改為繼續研發同推出日常清潔用品、消毒服務等;又指即使𠵱家感染比例極高,但疫症定係防疫政策對經濟嘅傷害較大,相信答案「昭然若揭」,話執意封閉,只會對香港各行各業造成無可挽回嘅傷害。

相關字詞﹕入境檢疫 口罩令 新冠疫情

上 / 下一篇新聞