港聞

港聞二

【Emily】丘成桐中學科學獎 港生奪兩銅

【明報專訊】為啟發中學生嘅科研潛質同志趣,香港科學院、清華大學丘成桐數學科學中心及中文大學數學科學研究所,喺本港及亞洲地區(除內地)聯合舉辦年度「丘成桐中學科學獎(亞洲)」,第三屆嘅總決賽喺剛過去嘅12月以視像方式舉行,香港兩支隊伍分別首次獲得「經濟及金融建模科」同「電腦科」嘅銅獎。

英皇佐治五世學校嘅Elena同Aditya Nagachandra,以「COVID-19與浪費:紐約及台灣的例證」研究獲獎,呢項研究指出,疫情可改變人嘅消費行為,網購等活動將不斷增加,垃圾量亦隨之增長,建議各地政府採取措施應對危機。

弘立書院中學部嘅電腦科參賽者Sally,藉「減少電腦斷層掃描中的單色金屬假影」研究獲獎,倡議用兩股不同嘅合一能量,提升儀器識別不同質料能力,再配合深度學習運算,減少電腦斷層掃描嘅誤差。

相關字詞﹕國際賽 香港人

上 / 下一篇新聞