港聞

港聞二

【Emily】總結2021:之鋒:好好自處與伴前行 湯家驊:新開始新動力

【明報專訊】送舊迎新,政界中人噚日相繼發文回顧2021年。正在服刑嘅黃之鋒話,自己每日常開收音機至少5小時,每月耗用12粒電池,希望同外界拉近距離,「繼續認識這個我們已不再熟悉的香港,因為這裏始終是我的家」。之鋒話,唔意外接下來一年依舊唔能夠迴避「離散、恐懼及面目全非的新常態」等課題,寄語毋須糾結喺無能為力嘅狀態,唔好被壓抑氛圍壓垮自己,「好好自處,再跟同伴前行」。

民主派初選案被告鄒家成(Owen)就話,「2021年的確難熬,但我們還是熬過來了」,稱習以為常嘅人和事突然消失,常識不斷被否定,佢形容係荒謬嘅年代,「自由就像空氣,而我們正在窒息」。不過,Owen覺得只要用心觀察人性光輝,就足以令人不至於迷失喺負面情緒當中,「黑暗的時代,我們就是光」。

對立法會候任議員而言,新年過後佢哋就即將宣誓上任。選委會界別候任議員黃元山噚日同財經事務及庫務局副局長陳浩濂(Joseph)見面,討論財經政策。Joseph話自己成為黃元山議員辦事處嘅首名訪客,仲透露早於2014年,兩人已經喺業界活動上認識,新一年會繼續聽取黃元山嘅意見,一齊努力推動香港金融業嘅長遠發展。

行會成員湯家驊就話,除夕令人感觸,佢每一年都會話畀自己聽,忘記過去一年,「不想記起卻又耿耿於懷的事情;明天我會以一個新的心態奔向前路」,話新嘅開始會帶嚟新嘅動力同新嘅決心。

Emily亦祝各位讀者新年快樂。

上 / 下一篇新聞