港聞

港聞二

【Emily】時候到了 在囚尹兆堅聖誕節領洗

【明報專訊】因為去年六四非法集結案罪成判囚10個月嘅民主黨尹兆堅,聖誕前夕傳來獄中書,除咗祝願大家借助信仰克服當下低氣壓,佢亦透露自己會喺聖誕節領洗。

尹兆堅嘅facebook上載佢嘅獄中書同自繪聖誕卡(圖),透露自小讀天主教學校,由小學至中學都有上聖經堂,出嚟社會做嘢後亦先後兩次參加慕道班,但一直因為種種原因冇完成,從未決心領洗。可能係信德未夠、可能係未到時候,阿尹直言靈性上唔夠堅定。

終於,時候到了。阿尹話判囚初期,陳日君樞機同一班牧者送嚟嘅聖經同天主教讀物,成為佢喺獄中嘅精神支柱,陳樞機更加每隔一周至10日去探監,每次都同佢講道,最關心係佢讀天主教教理嘅進度。

阿尹話喺呢段人生最艱難時期,信仰令佢克服種種困難,重新振作,同時明白承受苦難嘅意義,守住信念同初心。

陳日君探監講道 關心讀教理

當有一日陳樞機問佢:「安排你聖誕節期間領洗好嗎?」阿尹嘅回應係:「好!我已準備好了。」搵到心靈嘅歸屬,身在囚牢嘅阿尹話:「今年的聖誕,我很快樂。」

上 / 下一篇新聞