港聞

港聞二

【Emily】大坑巴士線「復活」 楊雪盈:工作冇白費

【明報專訊】港島線西延線通車後,來往銅鑼灣同西環一帶嘅5號巴士幾年前已停辦。運輸署去年試營運5B特別班次,由大坑開往堅尼地城,近日正式成為恆常班次。早前被取消資格(DQ)嘅灣仔區議會前主席楊雪盈雖然離開咗崗位,但對此仍然好關心;佢噚日喺facebook出帖,憶述自己喺5號巴士停辦後,當初曾經同團體「公共運輸研究組」數車、開無數會議、喺區議會「叫喊」咗無數次,甚至搞過「大坑巴史導賞團」。佢認為現時5B路線,填補咗大坑早上繁忙時段出中上環嘅空隙。

憶社區工作棘手

「要以十年計意志來講點解得」

楊雪盈深有感觸,佢提到,各部門一定會用以年計嘅時間同你講唔得,「你就要以十年計的意志來講佢知到底點解得」,佢話如果改善到社區問題,一早就改善咗,去到議員層面就一定棘手,「社區工作就是如此啊」。楊雪盈近日忙於計數同執辦事處,但佢話覺得之前所做嘅嘢都冇白費,希望大家喺不同位置上為社區努力。

上 / 下一篇新聞