港聞

港聞二

【Emily】新民黨搞辯論 英文傾「共同富裕」

【明報專訊】民建聯日前舉辦施政辯論擂台,由該黨立法會議員、第二梯隊等就唔同政策辯論,原來其他政黨亦有類似安排,不過就係內部活動。新民黨facebook噚日出帖,話該黨本周一(11日)舉辦「新民好辯才英文版」,要求參加者用英文分組討論。

新民黨話,呢個係「新民好辯才」訓練班嘅第四堂,設定題目包括共同富裕、教育雙減、十四五規劃、國民身分認同等,指呢啲題目既深且廣,要透切掌握並不容易;仲要用英語交流、討論,就更具挑戰性。佢哋話為公平起見,參加者係即場抽籤決定出場次序及內容,如果無好好做功課,就難有好表現。

雖然活動傳媒無得睇,從相片所見,立法會議員容海恩、上年曾參選嘅李梓敬等都有參與,現場仲有攝錄機影住。新民黨形容,分組比併有唔少火花,未來佢哋都會繼續搞唔同培訓班,以提高年輕黨友嘅議政水平。

相關字詞﹕政策辯論 新民黨

上 / 下一篇新聞