港聞

港聞二

【Emily】三Apps死機 李梓敬fb出帖籲裝微信

【明報專訊】facebook、WhatsApp同Instagram都係現代人電話幾乎必不可少嘅應用程式,但前晚開始齊齊死機約7粒鐘,直至噚日清晨先逐步恢復運作,連fb創辦人朱克伯格都要為此道歉。政界對此都議論紛紛,新民黨李梓敬喺應用程式恢復正常之後冇耐,就喺facebook出post,呼籲「所以大家記得裝埋微信」。

灣仔前區議員梁柏堅都出帖,貼上朝鮮、中國國旗Emoji logo,幫佢哋設計對白,問「尋(噚)晚Facebook、WhatsApp同Instagram停機咩?」諷刺兩地都用唔到呢幾個程式。數據科學家黃浩華就改編《跌嘢唔好搵》歌詞話,「死server就係咁那出奇;唔上佢就會走返出嚟」,不過佢都指出,緬甸仲實施禁網𠻹。

黃文萱乘機推Patreon

沙田前區議員黃文萱就乘機推銷Patreon,提到fb系統大死機,「有否反省我們太倚賴fb ig whatsapp?有的話,是時候Patreon了」。

相關字詞﹕跌嘢唔好搵

上 / 下一篇新聞