港聞

港聞二

【Emily】夏博義澄清不提名原由 湯家驊堅稱冇記錯

【明報專訊】行政會議成員、資深大律師湯家驊日前透露參選法律界選委時向大律師公會爭取提名,最終「食檸檬」,並引述公會主席夏博義(Paul Harris)解釋話「選舉唔值得參與」。夏博義噚日向Emily澄清,話公會有仔細考慮湯家驊嘅要求,但有感公會近月被媒體多次錯誤指控為「政治組織」,所以唔應該表態支持任何一個選委會參選人,話湯家驊嘅引述係「記憶有錯」。

公會被指「政治組織」 選擇不表態

夏博義直接公開當時畀湯家驊嘅書面回覆,指湯引述嘅內容唔正確,重申公會喺選委會選舉中有投票。Emily再向湯家驊求證,佢堅持自己冇記錯,話雙方會面時,夏博義依然係咁講,所有人都聽到,亦唔相信夏博義會記錯說法,「不過事已過,再討論也沒意義,最重要的,是他最終被說服參與選舉」。

相關字詞﹕選委會選舉 湯家驊 夏博義

上 / 下一篇新聞