港聞

港聞二

【Emily】大律師公會換屆 梁振英:興衰存亡轉折點

【明報專訊】全國政協副主席梁振英(CY)噚日喺facebook發表一封話要畀大律師嘅公開信,佢形容大律師公會主席夏博義明年1月任期結束、放棄爭取連任,會係大律師公會興衰存亡嘅重大轉折點:「新理事會繼續搞政治則亡,專心發展專業則興」。佢指20年前發起「專業聯盟」,大律師公會一直都係發起團體同會員團體之一,惟近年公會不斷投身政治漩渦,專業服務發展不進反退,導致大律師名利雙失,不少年輕大律師嘅收入甚至不能餬口。

CY講到律師行業可以點樣發展,包括喺全國範圍內,香港嘅律師同大律師都有獨特優勢,但內地嘅法律服務香港幾乎無做,佢話係因為兩個律師會無做好法律服務嘅發展規劃等工作,認為係不思長進。

佢話近日有關前海、橫琴同南沙呢三個粵港合作重要平台嘅新政策陸續推出,「大律師公會有沒有興趣研究利用這些新平台發展新門類的法律服務?」佢呼籲大律師們係時候轉變思維,仲話願意同佢哋共同努力。

相關字詞﹕大律師公會 梁振英

上 / 下一篇新聞