港聞

港聞二

【Emily】退役九巴拍賣 禁民族反感用途 車齡18年 每架意向價5萬

【明報專訊】唔少人出入都搭巴士,擁有屬於自己嘅巴士原來不是夢。九巴最近再次推出新一批退役巴士招標出售,一共有21架,全部都係2003年首次登記,即係車齡18年,其中20架係「亞歷山大丹尼士Enviro 500」,仲有一架係「富豪B9TL」,每架巴士意向價係5萬元,有興趣投標嘅話就要喺今個月30號早上10點前入標喇。

除非運署批准 唔能夠喺路上行駛

不過要留意番,根據條款,除非運輸署批准,否則所有巴士都唔會喺香港續牌,唔能夠喺路上行駛,買家亦唔可以將退役巴士重新裝備或組合成為巴士,即使投到架巴士,攞貨時都只能用拖車拖走。

做宣傳唔可以涉政治騷擾歧視

如果想用巴士做宣傳,都要留意番相關限制,根據條款,買家要承諾所有巴士只會用於合法用途,如果退役巴士被用於非法、帶政治性、帶歧視或騷擾性、在種族或民族方面令人反感嘅用途,而令九巴商譽或經濟上有損失,九巴會保留權利向買家追討賠償。

相關字詞﹕巴士迷 九巴

上 / 下一篇新聞