港聞

港聞二

叫事主濃妝上庭製壞印象 父涉姦女案 親友控妨礙司法

【明報專訊】少女約4年前疑遭父親強姦及非禮,她在案件開審前被母親帶往深圳,一度缺席聆訊,其後作供時改稱性侵一事純屬虛構,父親最終脫罪。5名親屬涉指示少女改口供,被控串謀妨礙司法公正等罪,案件昨日在高院續審。少女供稱,其祖母多次叫她上庭作供時「詐傻扮懵」,好讓父親脫罪;又多次給她金錢和送禮,少女表示「盲嘅都知佢想做咩啦」。

父脫強姦罪 祖父母、父母、叔叔涉指使改口供

5名被告為事主X的父親(44歲)、母親(42歲)、祖母(67歲)、叔叔(39歲)及祖父(65歲)。X出庭憶述,2018年10月20日,案件開審前5天,當天母親到收押所探完父親後,回家後說「你阿爸叫我哋快啲返大陸,唔好上庭」,她和弟弟隨即被母親帶往深圳居住,至11月4日才回港,其後案件重新排期審訊。

回港後,祖父、祖母和叔叔多次給她現金,叫她上庭不要說真話,其中叔叔曾叫她上庭時「啲妝有幾濃就化幾濃,啲衫有幾暴露著幾暴露,著高跟鞋,玩串個party佢」,令法官印象差,不相信她的證供,幫父親脫罪。叔叔又扮警察、律師和法官對她提問,教她無論如何都要扮不知道。

X又稱,有一次她跌倒受傷,祖母藉機叫她扮傻,扮失憶;祖母之後又送她新手機,X說「盲嘅都知佢想做咩啦,不斷獻殷勤,大家都知咩事啦」、「想收買我,幫佢個仔,救我個所謂爸爸出獄」。此時X突然向法官表示:「唔好意思,我會叫佢哋所謂爸爸、所謂阿爺,因為我唔想再認佢哋係我嘅家人。」

X續說,祖母有一次在她玩手機遊戲時,對她說若不幫父親,「以後就冇嫁妝,細佬就唔知點算,咁你識點做啦」。聆訊今續。

【案件編號:HCCC126/20】

相關字詞﹕母親 祖父母 父親 強姦女兒 妨礙司法公正 高等法院

上 / 下一篇新聞