港聞

港聞二

【Emily】話係糖衣大麻 與三孩政策背道而馳 何君堯:《大叔的愛》違中國國安法

【明報專訊】ViuTV劇集《大叔的愛》上星期五大結局,唔少觀眾追睇,不過立法會議員何君堯就話套劇違反中國國安法喎。佢噚日出席書展講座,話中國傳統價值同家庭觀係夫妻一男一女,點名批評《大叔的愛》違背有關觀念,亦同國家嘅三孩政策背道而馳,仲講到劇集違反中國國安法,即係弘揚中國傳統文化、防止不良思想嘅條文。佢又形容套劇係糖衣包住嘅大麻。

何君堯噚日喺講座承認《大叔的愛》好受歡迎,但話「食糖食得多你都會糖尿病,更何况呢隻唔係糖,係糖衣包住、裏面有大麻」。

何君堯話自己唔係針對或歧視任何性取向,「但我冇責任將佢推廣」,批評套劇推動無孩家庭。

不過唔係人人都認同佢嘅睇法,「出櫃」歌手黃耀明噚日喺facebook分享有關新聞,問「使唔使將全個劇組人員拉去浸豬籠」。

黃耀明:使唔使拉全個劇組浸豬籠?

何君堯唔係第一次發表反對同志嘅言論,上月佢批評政府支持出年喺香港舉辦「同樂運動會」,形容活動經濟收益係「污糟錢」。事後特首林鄭月娥不點名回應話遺憾有議員表達意見時有啲「情緒化」,強調唔容忍分化社會甚至引起仇恨嘅言論。

上 / 下一篇新聞