港聞

港聞二

【Emily】北區新公園開4日 歌舞「大媽」進駐 保安一度阻市民瞓草地

【明報專訊】北區一鳴路公園7月1日正式啟用,內有一片大草地。北區區議會主席羅庭德噚日喺facebook話,收到街坊求助反映公園有「大媽」進駐載歌載舞,亦有唔少街坊向佢轉發地區群組帖文,想了解公園草地嘅使用權限。其中有人喺群組話放假諗住去公園野餐,點知保安唔畀佢瞓草地、又唔畀開櫈坐,當保安被問到究竟係規矩定係口講,該保安就走咗去。

區議員促保安適當規勸大媽

羅庭德話已就上述問題即時向康文署職員反映及了解,希望在場保安員如發現有大媽歌舞情况,可以即場作出適當嘅規勸同指示,以免過度嘅歌舞活動影響其他街坊。另外,公園草地喺唔妨礙其他使用者情况下,可以鋪張墊坐低chill下,初步指引係草地開放畀市民作消閒康樂活動,鋪墊或太陽擋作休息或放個人隨身物品,唔會對其他使用者構成妨礙、不便或危險,署方一般唔會阻止;但用品太大就會勸喻,以免影響其他人。

指引話草地鋪墊休息唔阻止

羅庭德話感謝康文署職員假日回覆跟進,公共空間應該係共享,至於詳細管理情况,之後開區議會會同康文署商討研究。

相關字詞﹕一鳴路公園 羅庭德

上 / 下一篇新聞