港聞

港聞二

【Emily】何啟明保釋有糭派 街坊:咁要拉多啲

【明報專訊】端午節將至,近日唔少區議員都忙於派糭畀街坊,增添節日氣氛。深水埗區議員、民協何啟明早前因民主派初選案被控顛覆國家政權罪,早前獲准保釋,佢噚日喺facebook分享派糭期間嘅有趣對話。話說有老友記問佢「今年拉咗都仲有糭派呀?」何啟明就話仲有口罩送添,老友記就話「咁好呀,咁要拉多啲啦!」

何啟明聽到後心裏一沉,就問佢「點解你要咁對我呀!放出嚟先有得繼續派㗎」,老友記就話查實佢都係講笑,都想何啟明平平安安呀。

袁嘉蔚:淚與燭淚 為一些人而流

另一邊廂,因民主派初選案還押、其後因六四集結案判囚4個月嘅南區前區議員袁嘉蔚,就喺獄中寫信,自言因六四案被囚,維園亦禁止舉辦悼念晚會,「心裏多少有唏噓,哪裏有心,那裏就有燭光」、「淚與燭淚,為一些人而流,為滿滿惡念的世界而流」。

民主黨李永達噚日去荔枝角收押所探望還押嘅黨友胡志偉,阿達話大家談天說地,咩都講,「志偉心理質素好好,既來之則安之。大家努力」。

相關字詞﹕袁嘉蔚 何啟明 民主派初選 胡志偉

上 / 下一篇新聞