港聞

港聞二

【Emily】陸志聰退休 蘇潔瑩任港島東聯網總監

【明報專訊】醫管局港島東醫院聯網總監陸志聰即將退休,局方噚日公布,東區醫院前副行政總監蘇潔瑩(圖)將接替陸志聰職位,明年1月3日履新。醫管局主席范鴻齡同行政總裁高拔陞感謝陸志聰過去30年卓越貢獻,又稱讚佢溝通技巧出色,同社區、傳媒等建立互信。

呼吸系統專科 SARS新冠助抗疫

醫管局發言人話,蘇潔瑩係呼吸系統科專科醫生,現任東區醫院內科顧問醫生。佢喺2014至20年間出任東區醫院副行政總監,協助聯網總監規劃同發展聯網醫療服務。佢同時負責處理公眾同病人投訴,並參與聯網的危機管理工作;憑藉佢嘅專科經驗,喺2003年SARS同目前新冠病毒疫情中發揮積極角色,支援不同臨牀團隊照顧病人。

蘇潔瑩曾任公共醫療醫生協會會長,就前線醫生人手不足等議題同醫管局斡旋;至上屆特首選舉,她聯同骨科專科醫生方津生等組成7人團隊,參選醫學界特首選委,不過佢未能當選。

相關字詞﹕蘇潔瑩 陸志聰 醫管局

上 / 下一篇新聞