港聞

港聞二

【Emily】「土法」牙膏止痕 阿廷談獄中消暑

【明報專訊】多名民主派身在獄中,天氣炎熱令人格外關注。民主黨林卓廷嘅小編噚日話,近日探阿廷,對方膚色愈見黝黑,身上熱痱「增長又消褪」,有藥都無辦法斷尾。但阿廷叫大家唔使擔心,佢仲捱得住,仲分享喺獄中點消暑。小編引述阿廷話有賴睇得National Geographic嘅節目多,知道人體最快散熱部位係頭同頸,所以佢會不斷用濕毛巾抹頭同頸,再去大風扇前吹乾。

濕毛巾抹頭頸 大風扇吹乾

阿廷又話,如果不幸生熱痱,可以用牙膏做土製止痕膏;夜晚瞓地下就會較涼快,如果極熱時會先淋濕塊地,再瞓喺水上,話至少可以幫助入眠,不過佢形容呢個只係有好過無嘅方法,只可稍減難受程度。

「快必」譚得志嘅小編亦更新快必情况,話問及快必喺還押中貼信封究竟賺咗幾多錢,快必就話𠵱家都有成600幾蚊,可惜每月月尾先可以買一次零食同物資,但5月31號係初選案上庭之日,即係大家都被迫儲錢無得使。

快必瞓覺有小強親吻肚皮

快必又話天氣真係熱,相信女囚友要著長褲更慘,佢自己返到倉就會著捲起咗嘅孖煙通,但有晚只著孖煙通瞓覺時痕醒咗,發現原來有小強喺佢肚皮「親吻」緊佢。

相關字詞﹕還押 譚得志 林卓廷

上 / 下一篇新聞