港聞

港聞二

【Emily】接鍾錦麟掌西貢區會 周賢明:佢係我哋嘅議長

【明報專訊】原本係西貢區議會主席嘅鍾錦麟涉及民主派立選初選案,目前正還押,佢早前辭任區議員,令主席一職懸空。西貢區議會噚日舉行特別會議重選主席,由於冇其他競爭者,副主席周賢明自動當選,成為新一任區議會主席,任期去到今年底;副主席一職暫時懸空。周賢明自1991年起擔任區議員,連勝8次區議會選舉,在任約30年。

周賢明當選後話,今次唔係一場開心嘅選舉,自己亦非好似部分前議員所講「恨咗(做主席)好耐,如果我真係恨咗好耐,就唔需要咁多考慮同掙扎」。佢形容鍾錦麟係「我哋心中嘅議長,但因為某啲原因而唔能夠喺我哋當中」,指近期有唔少同事遇到困難,甚至係「落難」。

連贏8次區選 在任約30年

周賢明仲話,心願係希望市民支持嘅每位議員能夠在任,至少截至本屆結束;佢形容今次當選區議會主席有如大學嘅班代表,冇特別多嘅權力,反而會自我約束提出動議嘅機會。佢話希望學習接納唔同板塊嘅理念同做事方式,亦希望政府理解每個區議員,「大家知我(平日)鍾意企後面,但今次唔係我行前,而係側邊嗰個冧低咗,希望大家扶住我,我哋大家一起並肩同行」。

相關字詞﹕鍾錦麟 周賢明 西貢區議會

上 / 下一篇新聞