港聞

港聞二

【Emily】初選8人今報到 李國麟:平常心

【明報專訊】民主派立選初選大搜捕後,有8人沒被起訴串謀顛覆國家政權罪,包括民主黨涂謹申、鄺俊宇,民主動力前司庫關尚義,衛生服務界前議員李國麟,參加衛生服務界初選嘅劉凱文、袁偉傑,嚴重智障人士家長協會前主席李芝融,以及印裔社工安德里,各人今日會再到警署報到。李國麟接受Emily查詢時話以平常心面對。

陳皓桓「staycation論」鼓勵傑斯

此外,曾任網台主持的「傑斯」尹耀昇目前身負多罪還押,包括網台言論被指涉「作出具煽動意圖的行為」,民陣召集人陳皓桓(Figo)噚日去探監,形容傑斯精神咗、轉咗夏季囚衣,轉咗唔係單人倉,所以少咗做運動,但之後會做番多啲運動操大隻啲。Figo引述傑斯話唔會習慣,但會適應,Figo就鼓勵佢,話赤柱風涼水冷,又有海景,「但住一陣就夠㗎啦,當staycation」,傑斯聽到就係咁笑。

相關字詞﹕民主派初選案 顛覆國家政權 民主黨

上 / 下一篇新聞