港聞

港聞二

【Emily】鄒家成獄中畫自嘲熊 Gary畫高達渣古

【明報專訊】民主派初選案36人已還押兩月,勝出新東初選嘅鄒家成,日前由獄中寄出畫作。佢畫咗近日年輕人之間非常流行嘅「自嘲熊(jokebear)」,並寫上「持續奮鬥的人」、「不被監獄吞噬的人」字句,寄語縱使每日要面對不公不義嘅事、要埋頭於忙碌生活,都唔好忘記每日保留靜下來嘅時間,同自己好好相處。佢嘅facebook小編就話,睇嚟鄒家成喺獄中不知不覺已培養出畫畫嘅興趣,相信佢正一步步向住偉大畫家嘅夢想進發。

新民主同盟呂文光就話早前收到黨友范國威(Gary)寄出嘅畫作,同助理討論時,由不同角度睇,話有人睇到海浪、有人睇到峽谷,問大家睇到啲乜。Gary一向係畫畫高手,佢早前就童心大發,畫咗「高達與渣古」,唔少網民大讚好靚。

阿臻:Benny曬黑咗結實咗

此外,佔中9人案上訴噚日被駁回,案中被告之一、立法會前議員邵家臻話對佢而言,去法庭時見到港大法律學院前副教授戴耀廷(Benny)都好重要,形容Benny曬黑咗好多,常跑步同做sit up、明顯結實咗,個樣都十分精神。阿臻話,知道Benny喺獄中勤讀聖經,寫講道講稿、梳理信仰反省,形容Benny比我哋想像更強大。

相關字詞﹕民主派初選案 范國威 監獄 戴耀廷

上 / 下一篇新聞