港聞

港聞一

護理員否認拖鞋打 死者母痛哭斥「講大話」

【明報專訊】死者梁子駿的母親於前日研訊首天,供稱於2015年6月見到兒子「右手手腕紅咗一大撻」,兒子稱「(因為)唔瞓覺」,「(遭)鍾姑娘用鞋打打」。案中「鍾姑娘」、時任護理員鍾偉英昨出庭作供時否認曾用拖鞋打死者,又稱雖有向梁母提及「如果佢(死者)曳,打手就得」,但強調「我唔會打」。此時身在家屬席的梁母聞言情緒激動,哭道「你講大話」,一度休庭。

曾教體罰 護理員:我不會打

鍾偉英自2014年由內地來港後入職康橋之家,主要負責照顧3樓院友的起居飲食及執房。她說子駿經常跳跳紮,會拳打牆壁,故身上常有瘀傷。

代表死者家屬的大律師陳偉彥問鍾,是否曾向梁母表示「如果佢(死者)曳,打手就得」,她答「有咁講,但我唔會打」,梁母聞言哭道「你講大話,經常打!」,鍾反駁「我無打,你有無見過我打佢吖?」,梁母回應「梗係見唔到啦……」,繼而放聲痛哭,一度休庭。

相關字詞﹕墮樓 康橋之家 護理員 死因研訊

上 / 下一篇新聞