港聞

港聞二

【Emily】《不割席》落選 最佳紀錄短片導演:香港示威者不會被遺忘

【明報專訊】今年未有香港電視台轉播嘅奧斯卡頒獎禮,備受港人注目,皆因講述前年反修例風波嘅短片《不割席》(Do Not Split)有份角逐。《不》最終鎩羽而歸,不過憑住Colette獲頒最佳紀錄短片嘅導演Anthony Giacchino致謝時,就提到其他入圍作品,佢話紀錄片令當中人物嘅記憶、勇氣同堅韌,包括也門嘅無辜兒童、香港嘅示威者等等,都唔會被遺忘(...the innocent children of Yemen and the protesters in Hong Kong are not forgotten.)。

Colette由英國《衛報》發行,去年11月為紀念紐倫堡審判75周年而喺該報網站及YouTube頻道上架。該片講述二戰時曾加入法國反抗軍嘅Colette,去到其兄長遇害嘅集中營,過去佢一直拒絕踏足德國,但一名年輕歷史系學生改變咗佢嘅想法。

對於Anthony Giacchino嘅感言,因反修例運動而成立嘅「攬炒團隊」喺Twitter表達恭喜,並感謝《不割席》導演Anders Hammer,令「香港人」可以喺奧斯卡歷史上留下印記。

「趙婷」成禁語 羅冠聰嘆「郁吓就辱華」

除咗紀錄短片,唔少人都關注奪得最佳電影、最佳導演及最佳女主角嘅《浪跡天地》,導演趙婷曾因為喺訪問中話中國充斥謊言而被批「辱華」,噚日微博等社交媒體上,「趙婷」亦成禁語。立法會前議員羅冠聰慨嘆,「郁吓就『辱華』,呢個『大國』真係自卑得可憐」。另一前議員梁繼昌就形容《浪跡天地》係一部好美國嘅電影,大讚趙婷同另一著名導演李安各自精彩,「前途無可限量」。

相關字詞﹕奧斯卡頒獎禮 反修例風波 反修例運動

上 / 下一篇新聞