港聞

港聞二

【Emily】憶執行李 羅冠聰:100%自由旗幟最有價值

【明報專訊】立法會前議員羅冠聰去年喺《港區國安法》生效前流亡英國,近日獲批政治庇護。佢早前接受有線新聞專訪,憶述當日離開只係帶走一個背囊、一個行李箱,最有價值嘅嘢就係香港眾志製作、向台灣《自由時代周刊》創辦人鄭南榕致敬嘅「100%自由」旗幟。阿聰解釋,去年大家都知國安法條文非常辣,言論自由完全不受保障,需要國際上有聲音為港人發聲,喺呢個想法下決定離開。

阿聰離港後接受外媒訪問、出席座談會以「打國際線」,甚至疑因此被通緝,佢話喺外國做嘅事未能立竿見影、令香港政局有180度轉變,但希望持續令香港議題發酵、得到國際關注,「如果我喺海外嘅工作得不到認可、大家認為冇乜功用,我被遺忘係非常合理」。

認「國際線」難立竿見影

人大修改香港選舉制度,回想當日參與佔領運動、拒絕「人大8.31方案」,阿聰話當時拒絕「袋住先」係民意彰顯,而「袋住先」同現時嘅選舉方案都係北京欽點嘅制度,明言對此冇後悔。

相關字詞﹕佔領運動 修改香港選舉制度 羅冠聰 言論自由

上 / 下一篇新聞