港聞

港聞二

【Emily】主人唔現身為由 「歎為觀止」 棄養動物無符 田北辰轟政府執法不力

【明報專訊】立法會「研究動物權益相關事宜小組委員會」噚日開會,議題包括修訂《防止殘酷對待動物條例》進展。實政圓桌田北辰多番批評政府執法不力,就連佢當年親自出馬、打去漁護署投訴有人棄養狗狗,對方都話搵唔到主人、都冇辦法,佢好勞氣咁話,原來狗主唔現身就可以「走法律罅」、不了了之,「我真係歎為觀止,原來以前我立過啲咁嘅法例㗎?」

根據《狂犬病條例》,棄養動物係犯法、可判監。田北辰會上重提2018年有隻芝娃娃叫「珍寶珠」,全身癱瘓但被主人棄養喺垃圾房,雖然身上有晶片,但主人唔願意現身,未能麻醉做手術。田北辰憶述,佢當時打電話問漁護署,但對方話搵唔到主人冇辦法,「狗主唔現身就冇辦法?呢啲乜鬼法律嚟㗎?點執法呀?」

漁護署話修例後可加強執法

漁護署高級獸醫師陶文慧解釋,聯絡主人係因為要蒐證、了解遺棄動機。田二少質疑當局「搵唔到就不了了之?」,問當局有冇通緝狗主,或趁其離境時拘捕佢。陶文慧就話,今次修訂條例後,棄養有可能變成公訴罪行,到時可以加強執法,相信阻嚇力會大好多。

田北辰又話,當局2017年提交立法會文件,指過去3年零檢控、零投訴,佢動氣話:「梗係零啦,立法會議員打到去,都冇晒辦法,普通人打去(當局)會睬佢咩?」

相關字詞﹕晶片 漁護署 田北辰 立法會議員

上 / 下一篇新聞