港聞

港聞二

指店舖細小 食肆:「乾淨區」無人會坐到

【明報專訊】本港疫情受控,但社交距離措施要在「疫苗氣泡」下才可放寬,食肆若要營業至凌晨2時,要在店內劃出特定範圍(clean zone)專門接待已打針顧客,且顧客必須用安心出行。有專做消夜客的串燒店表示疫下已蝕百萬元,負責人十分盼望能營業到凌晨2時,但小店難劃clean zone,亦相信客人不會用安心出行,批評新措施不可行。

有天后串燒餐廳店東表示,其餐廳主力做消夜生意,疫情下累計虧蝕百萬元,晚上10時後不能堂食,生意跌五成,很希望能延長堂食至凌晨2時。不過,他說客人未必肯用安心出行,現只有兩三成人用,也難檢查客人有否打針,餐廳面積不如連鎖店大,「只可以坐五成,仲要劃分乾淨區,其實無人會坐到,只可以坐兩個人?根本唔make sense」。他暫未決定是否跟隨疫苗氣泡路線圖,稱整個計劃不可行,「是無意義的選擇,呢個咁嘅條款,我可以點做?」

甜品店斥「離地」:

除非畀餐桌放街 才可設乾淨區

另一位於天后的甜品店,負責人鄧先生說該店進食區僅200呎,「除非食環(署)畀我放(餐桌)喺街,咁就可以clean zone啦」。他斥政府「離地」,「林鄭日日都在禮賓府有廚師煮飯,當然clean zone啦,但佢根本完全無諗過我哋做唔做到」。他說現時每個月虧蝕,即使他願去打針,但市民已慣10時後不外出,未必有太多人光顧。

(疫情第四波)

相關字詞﹕新型冠狀病毒肺炎疫苗 新型冠狀病毒肺炎 林鄭月娥 疫苗氣泡

上 / 下一篇新聞