港聞

港聞二

【Emily】剛勝杏花邨業委會 黃宜抱恙辭區議員

【明報專訊】東區區議員黃宜(圖)早前連任杏花邨業委會,開明派業委告捷,但黃宜連日遭親建制報紙點名攻擊,指控佢喺競選過程使出「嗱喳招」。黃宜噚日喺facebook宣布,決定辭任東區區議員及杏花邨業委會工作,話辭職理由同身體有關。

黃宜話之前去做全身檢查時,被診斷出有婦科問題,自己亦備受壓力,「議會的無奈,以至到近日業委會選舉的壓力、對手的陰謀、惡意的抹黑」。面對壓力之餘,黃宜要照顧兩個小朋友,每晚只有幾個鐘頭瞓覺。

稱近日被抹黑 身體「無聲抗議」

黃宜喺facebook發表題為「淚別,杏花街坊!」嘅文章,佢憶述自己走出護士嘅舒適區,投身政治漩渦,過程絕非容易,佢感激同事、朋友嘅幫忙,但係當選一年幾以來依然面對唔少困難,要處理家務、照顧小朋友,「這一切我都扛下來,盡最大的努力去面對」;最終身體出現問題,「發出了無聲的抗議」。黃宜話當選區議員至今,為街坊服務係人生中莫大嘅榮幸及歷練,卸任後會處理好身體,休養生息,爭取時間陪家人,希望再有機會服務公衆,「再見了,朋友,珍重,勿念」。

相關字詞﹕杏花邨 區議員 黃宜

上 / 下一篇新聞