港聞

港聞二

【Emily】大嶼山4區錄52種蜻蜓 環團促選列保育區

【明報專訊】規劃署上月初公布大嶼山4個地點嘅發展審批地區草圖(下稱「草圖」),分別位於沙螺灣及䃟頭、深屈及䃟石灣、貝澳坳,以及梅窩北,面積共約500公頃。綠色力量調查發現,呢4張草圖涵蓋嘅範圍共錄得52種蜻蜓及豆娘,佔全港蜻蜓物種約四成,其中6種係比較罕見嘅品種,不過佢哋嘅棲息地,大部分建議劃為「非指定用途」,綠色力量認為未足以有效保護呢幾個地點嘅生態同自然環境。

佔全港蜻蜓物種四成 6種較罕有

綠色力量建議,將呢4張草圖中生態價值較高地點,例如溪流、沼澤及其周邊約30米範圍,包括成熟樹林在內嘅陸地生境列為「自然保育區」,嚴格限制土地發展用途,避免其他發展、基建或開闢新道路等破壞。

該52種蜻蜓之中,6種係較罕有品種,當中沙螺灣錄得廣東彎尾春蜓,全球分佈局限並只喺南中國有紀錄;喺沙螺灣及䃟頭均錄得出沒嘅黃頸原扁蟌,只喺南中國及越南有紀錄;梅窩北部錄得海灣爪蜻及海南環尾春蜓,兩者都係本地不常見品種。此外,深屈嘅溪流錄得細腰長尾蜓、貝澳坳嘅「具重要生態價值河溪」上游就錄得日本長尾蜓,均被列為本地關注物種。

事實上,大嶼山大部分地區一直未有草圖覆蓋,規劃署唔可以就違規行為執法,例如傾倒泥頭及砍樹等。綠色力量雖然支持公布呢4張草圖,但就希望將部分高生態價值土地劃為「自然保育區」,加強保育,配合有效執法,保護大嶼山鄉郊環境。

相關字詞﹕綠色力量 發展審批地區圖

上 / 下一篇新聞