港聞

港聞二

【Emily】何君堯嘲林鄭「政府新聞特別發言人」

【明報專訊】新一年開始,建制派立法會議員何君堯繼續批評特首林鄭月娥抗疫無能。話說林太噚日出席行政會議前見記者,藉機讚揚負責抗疫嘅唔同政府部門。何君堯喺facebook發文,稱呼林太係「政府新聞特別發言人」,仲附上一張林太喺電視直播發言嘅相,然後話隔場報道笑話一宗。

諷抗疫無能 自我感覺良好 

何君堯引述林太話,政府已經投入大量資源抗疫,食物及衛生局長陳肇始嘅團隊亦不眠不休;何君堯認為,林太係針對國家衛健委上月批評特區政府抗疫不到位,藉此作出「非正面但堅決的否定」。佢話,雖然香港無「三權分立」,反而係行政主導,林太強調市民唔應該隨便批評法官,但就無提及特首,「相信市民目前仍可以繼續痛罵特首無能!」何君堯揶揄,喺呢個情况下,香港有條件可以繼續自我感覺良好、自我沉醉落去。

喺不足10小時內帖文獲近2000個讚好,有網民留言批評林鄭月娥「令人厭煩、永遠不聽意見」。

相關字詞﹕抗疫 林鄭月娥 何君堯

上 / 下一篇新聞