港聞

港聞二

【Emily】稱網上投票「唔尋常」 疑被操控 港台節目煞停年度人物選舉

【明報專訊】去年立法會選舉押後,今年就到香港電台節目嘅選舉都取消。港台英文時事節目Backchat早前舉辦2020年「年度人物(Person of the Year)」選舉,原定噚日公布結果,但主持人喺節目話,因網上投票出現「唔尋常(Irregular)」嘅地方,懷疑選舉被操控,選舉最終被取消,亦無公布各候選人所得票數。

未見網絡攻擊 工會促解釋「被操控」

香港電台節目製作人員工會發聲明,質疑煞停選舉極不尋常,指據知選舉並無遭到黑客之類的網絡攻擊,要求港台管理層解釋選舉「被操控」係咩意思;如果係指「動員」,咁點解港台同事被網上發動投訴針對就全獲受理。

2020年「年度人物」選舉共有10名候選人,每個市民只能投一票,投票時要輸入電郵地址驗證。主持人上周四喺節目話,當時排頭4位嘅候選單位依次為:衛生防護中心傳染病處主任張竹君、港台記者利君雅、本港前線醫護、《蘋果日報》。2019年嘅「年度人物」為反修例示威者。《文匯報》噚日引述民建聯梁志祥等建制派評論,指候選人中包括「亂港媒體和屢被投訴的員工」,係「公器私用」、「不倫不類」,質疑選舉缺乏專業性及代表性。

利君雅原暫排第二 建制斥「公器私用」

港台機構傳訊及節目標準組總監韋佩文就話,同事喺選舉過程發現唔尋常嘅情况,向上級匯報後,管理層同負責同事商議,為審慎起見將本年度嘅選舉取消;港台未來將檢視所有節目嘅投票方法及選舉制度。

港台取消選舉一事引起好大討論,其中佔中發起人之一戴耀廷就喺facebook話,「連這種選舉,因結果不符就可以取消,也不要想今年會有立法會選舉、選委選舉,下年會有特首選舉了」。

相關字詞﹕選舉 張竹君 利君雅 年度人物 香港電台

上 / 下一篇新聞