港聞

港聞一

【周日人物】與兩同路人跑友合辦更生宿舍 監獄常客跑出新生 助過來人「尋回家」

【明報專訊】曾是監獄常客的葉錦輝(阿Dee),4年前稱被「插贓嫁禍」,背負販運兩公斤毒品的罪名,面臨被監禁25年,他萬念俱灰下在收押所輕生,被及時救回。他最後獲判無罪釋放,農曆年廿八踏出收押所,但與家人關係緊張,唯有在公園餐風露宿迎接新年,同時決定入住宿舍迎來新生。數年過去,阿Dee透過跑步尋回自己,更與兩名過來人籌辦更生者宿舍「尋回家」,期望住客在這裏尋回自己。

明報記者 黃詩雅

今年45歲的阿Dee自21歲起接觸毒品,過去多次出入監獄。他說2016年底在街上偶遇朋友,結伴北上按摩,回港過關時他應朋友要求,幫忙拿着對方的袋,詎料遇到截查,「開個袋冇嘢,開到底,懷疑兩公斤冰毒,我係完全唔知,到我知已經出事,我講乜都冇用」。阿Dee被捕後致電通知家人,「屋企人話你唔會唔知,冇人信你唔知囉」。

稱被嫁禍販毒 收押所輕生獲救

「坐監我唔驚,我驚就唔會坐啦,不過你叫我一次過坐咁多年我真係接受唔到囉。」阿Dee心知販運兩公斤冰毒的最高刑罰為監禁25年,萬念俱灰下輕生,幸被懲教署職員及時發現救回。阿Dee憶述案件首次提堂,法官告訴他「毒品」經檢驗證實並非冰毒,他形容當刻興奮得恍如置身天堂,但因涉案物品分量多,需進一步檢驗是否屬進出口受管制藥物,加上他案底纍纍,法官拒絕阿Dee保釋。

與家人關係緊張 無罪獲釋瞓公園

阿Dee被押回荔枝角收押所等候下一次審訊,自言是「笑住坐監」,一周後是年廿八,阿Dee對這天仍歷歷在目,法官表示涉案並非受管制藥物,他獲當庭釋放,卻鬱鬱不歡,「我第一句同佢(法官)講,我唔走,你有冇諗過我感受?第一次第二次都唔畀我擔保,今日年廿八你叫我出去瞓街呀?我屋企人又冇晒,住嘅地方又冇晒,你完全冇理我感受囉」。阿Dee離開法庭後在公園度過3晚,「呢刻我再諗,我人生係咪跟住嘅時間要坐監呢?如果嗰啲係毒品咁點算呢?就係呢吓,覺得真係夠啦」。

決心戒毒 入住宿舍

社工鼓勵練3月跑首馬

阿Dee立志戒毒及入住宿舍,他致電善導會社工吳姑娘,對方立即為他預備全新日用品,更替他支付前往宿舍的車費。翌日吳姑娘致電他,邀請他參加馬拉松比賽,「你叫我鬥快食毒品我就贏梗啫,我放低咗廿年跑步,真係唔得。我話你畀一個理由我,佢就話我覺得你得囉」。

經過3個月訓練,阿Dee遠赴新加坡參加人生首場馬拉松比賽,作賽後他回到酒店,激動落淚,「我覺得『尋回』番自己,因為喺我出嚟『撈偏』嗰陣,我係唔會對人講真說話,因為我要保護自己。不過我未撈偏之前,我係好鍾意識朋友,我唔識英文唔識國語,都可以同30幾個國家嘅人溝通,同佢哋搭晒膊頭影相,加晒facebook,我都覺得好犀利」。回港後阿Dee得悉善導會成立一支跑隊,建議跑隊命名為「尋回」。

「出冊無屋住好易行番舊路」

阿Dee在跑隊認識了同為「過來人」的鄭修錚和陳旭亮,兩個月前3人決定籌辦一個更生者宿舍,「諗番起我哋啱啱出冊嘅時候,如果冇屋住,條路會好難行,好易行番條舊路」。宿舍最多住8人,主要服務對象是男性出獄者,每月收費2475元,最長可住9個月,他們期望更生者在「尋回家」尋回自己。

宿舍上月底開幕,善導會協助物色住客,暫未有人入住。三人合資15萬元,單是裝修單位及租金已花掉13萬元,三人同嘆說低估了籌辦宿舍的困難,現時經濟頗有壓力,「盡力做,做到冇晒錢為止」。整個籌備過程僅個半月,三人同說沒有後悔,阿Dee說:「舊時壞事做盡,好事冇做,𠵱家能力做到嘅,都希望用過來人身分幫番過來人」。

■明報報料熱線﹕inews@mingpao.com / 9181 4676

相關字詞﹕宿舍 更新人士

上 / 下一篇新聞