港聞

港聞一

師父魔術製衣皆精 徒弟:睇動漫多過我哋

【明報專訊】港產聖誕老人陳漢強(Santa Jim)除了是聖誕老人,也會做大型布偶、表演魔術、音樂劇等。徒弟Wallis及Scott不約而同表示,師父太多技能,做聖誕老人毋須助手在旁已可處理所有表演而不「違和」,而且十分有童心,「睇動漫多過我哋」。

徒弟綵排爛褲 5分鐘車好

Wallis本是歌手,與舊公司解約後「坐合約監」,機緣巧合下認識Jim,並隨Jim做大公仔衫、魔術助手、舞台劇等。他說,與Jim首次見面是2007年,當時大家正綵排一套兒童劇,Jim飾演一個大布偶。Wallis在綵排期間穿上比較緊身的牛仔褲,突然褲子破掉,「之後我一直唔敢太大動作」。Wallis說,當時Jim默默回去工作室拿起軟尺,幫他量度腰圍,然後離開。「5分鐘後,佢車到一條褲出嚟!重點係,條褲有橡筋同褲袋㗎!」

工作室放滿公仔 「𡃁仔過我」

Wallis指出,Jim除聖誕老人外,農曆新年也會飾演財神,每當他扮演聖誕老人,很自然便吸引到群眾包圍,「連大人都會鍾意見到佢,佢可以同時變魔術、扭氣球,所有嘢喺佢身上出現都唔會違和」。Scott則說,第一次上Jim的工作室,便驚訝「點解有咁多公仔?入面有好多動漫、VCD」,「好有童真,仲𡃁仔過我」。

由於Jim做聖誕老人時往往不需要任何助手,二人都未試過陪伴他做聖誕老人表演。Jim離世後,他們都表示願意陪伴協助Timmy繼續聖誕老人學院。未來3人歡迎不同機構及學校聯絡,繼續把Jim的演出延續出去。

上 / 下一篇新聞